Zander

Psihoterapie „pe-o singură fesă”

Știai că există un concept numit „one-buttock playing”? S-ar traduce mot-a-mot prin „cântatul pe o singură fesă”. Este „inventat” de Benjamin Zander (dirijorul filarmonicii din Boston) și se referă la a cânta dintr-o singură mișcare continuă, de la început până la sfârșit, lin și curgător, până la finalul piesei, care vine natural și se potrivește perfect cu ea, fiind așteptat, dorit, intuit și savurat de public.
Este credința mea că psihoterapia ar trebui practicată exact așa, „one-buttock”. Iar la cabinetul meu de psihoterapie, asta mă străduiesc să fac. O parte din munca mea este, cum spune Benjamin Zander în filmulețul ăsta hazliu, inspirațional și cu o mare valoare terapeutică și transformatoare, să „trezesc potențialul din fiecare” client. Și, spune el, „știm că facem asta dacă oamenii din jurul nostru au ochii strălucitori”.
Acest articol este inspirat de un film, o conferință TED, care mi-a ieșit în cale promovată fiind de unul din formatorii mei pe direcția psihoterapiilor scurte, Bogdan Ion.
Te invit să îl urmărești (are subtitrare în română) întrucât vor fi 20 de minute câștigate, iar tu vei fi, macar cu o picătură în plus, un om mai bun, mai vindecat, mai convins de puterea binefăcătoare a muzicii clasice și mai în contact cu urechea ta muzicală. Și poate (cine știe?) vei învăța și cum să privești lucrurile pentru a-ți creea oportunități acolo unde pare că ele nu există.
„Succesul se măsoară în numărul de priviri strălucitoare pe care le am în jurul meu” – Benjamin Zander.


***  Inspirat de: www.ted.com

Credit imagine: http://www.benjaminzander.com/