Parenting si vicii

Strictețea părinților, abuz și dependență de substanțe

Un studiu relativ recent (mai 2014), condus de European Institute of Studies on Prevention, arată cum gradul de strictețe al părinților în relația cu copiii lor poate crește probabilitatea ca aceștia să apuce calea alcoolului, fumatului și a drogurilor.

Cercetătorii au adunat date de la aproximativ 8000 de tineri, fete și băieți, cu vârste cuprinse între 11 și 19 ani, din șase țări europene, despre obiceiurile acestora legate de consumul de substanțe, atât legale cât și ilegale, dar și despre cât de autoritari erau părinții acestora.

S-a constatat că părinții cei mai stricți înregistrau cea mai ridicată probabilitate ca ai lor copii să fumeze canabis, tutun sau să consume alcool. Iar situația aceasta se regăsea în aceeași măsură și la cei care afișau o atitudine iresponsabilă sau permisivă. Pe de altă parte, acei părinți care furnizează reguli clare, manifestă afecțiune și sunt flexibili au fost mai eficienți în educarea abstinenței propriilor copii.

Se constată astfel că extremele sunt de-a dreptul nefuncționale: atât autoritarismul cât și absența controlului și a afecțiunii. Doar relație bună cu copilul poate da rezultate.

Alte studii confirmă aceleași lucruri, cu precizarea că este obligatorie existența unei concordanțe între ceea ce se cere de la adolescent și comportamentul părinților. Cu alte cuvinte degeaba i se cere copilului să nu fumeze și să nu consume alcool dacă parintele face asta frecvent. Copilul va percepe discrepanța, va recepționa un mesaj ambivalent, și, evident, nu va respecta consemnul. Atitudinile tinerei persoane se modelează în familie, iar dacă consumul de substanțe în acea famile este ceva normalizat devine aproape nerealistă probabilitatea ca respectivii copii să nu-și urmeze părinții.

In cabinet, la psihoterapie, putem lucra la o relație armonioasă între copii și părinți pe direcțiile de lucru pe care le considerați utile și oportune.


*** Prelucrare după: The British Psihological Society

*** Articolul original: Drog and Alcohol dependence