discipline_child

Reguli pentru disciplinarea copiilor

Am găsit de curând un articol – pe un blog cu de toate – despre parenting. Problema spinoasă a parentingului (modului în care suntem părinți mai buni pentru copiii noștri) e dezbătută de toată lumea. Nimeni nu deține adevărul absolut. Sunt multe direcții și abordări – diferite între ele – în care ni se spune ce ar trebui să facem ca să fie bine. Unele, într-adevăr, sunt poate mai bine documentate științific decât altele, și niciuna nu a demonstrat că după treizeci de ani, copilul devenit acum adult este „exact cum trebuie” datorită unei cutare abordări precticată consecvent zeci de ani de ambii părinți. În final este binevenit ceea ce știi și poți să faci, și ceea ce funcționează pentru cazul tău particular de părinte și copilul tău unic și irepetabil (la fel ca toți ceilalți copii). Cele de mai jos sunt câteva reguli sintetizate din experiența unei femei care, complimentată fiind de mai multe persoane pentru „buna creștere” a copiilor ei și în urma a cinci ani de experiență, s-a gândit să ni le împărtășească și nouă.

  1. Fii clar(ă), concis(ă) și specific(ă) – Atunci cănd îl înveți ceva exprimă cât poți de clar, concis și specific ce trebuie făcut. Prezintă regulile, delimitează granițele și fă cunoscute consecințele încălcării regulilor pe un ton calm și neutru. Sprijină copiii în atingerea constantă a scopurilor comportamentale la care te-ai gândit. Dacă sunt prea greu de îndeplinit, stabilește mai întâi scopuri mai mititele și, cu pași mici, din aproape în aproape, mergi către imaginea de ansamblu. Ar trebui ca totul să fie prezentat conform vârstei copilului (aici literatura de specialitate oferă jaloanele). De multe ori ceea ce așteptăm de la cel mare, de cinci ani, este foarte diferit de ceea ce așteptăm de la cel de doi. Și totul ar trebui să se bazeze pe un repect ferm și necondiționat. Ceea ce dăruim, aceea vom primi.
  2. Fii coerent(ă) și consecvent(ă) – Fără amenințări goale. Niciodată. De câte mii de ori nu auzim părinți oferind mită și rostind amenințări către copii când și unii și ceilalți știu că niciunele nu se vor materializa vreodată. Fii sincer(ă) cu copiii tăi. Spune și fă ceea ce vrei să spui și să faci cu tot dinadinsul. Nu aștepta de la ei ceea ce nici tu nu poți face și nici lucrul la a cărui realizare nu poți veghea. Fii coerent(ă) și ia-ți timp pentru a-i urmări și sprijini activitatea. Consecvența aduce rezultate pozitive.
  3. Fii organizat(ă) – Copiii prosperă și înfloresc într-un mediu organizat și iubitor. Atunci când îți faci timp să menții locuința relativ curată, ordonată și arăți că îți pasă de acest aspect, copiii tăi se vor simți confortabil Și pe măsură ce cresc vor învăța să își asume responsabilități pentru spațiul de locuit, cum ar fi ajutatul prin grădină, strângerea jucăriilor sau curățenia prin cameră în weekend. Părerea generală este că acei copii care cresc într-un mediu organizat vor construi ca adulți medii organizate și structurate, punând astfel bazele succesului în viață.
  4. O lume colorată – Este recomandat să folosești culori cât mai multe și mai vii mai ales atunci când ceea ce vizezi este dezvoltarea disciplinei și a autoeficienței. Orice modalitate care folosește imaginația și desenele colorate, apropiate vârstei, susține învățarea. Se poate, de pildă, folosi un munte cu niste călători (care să reprezinte copiii) pe pantele lui. Ori de câte ori alegerile copiilor au fost bune, călătorii se apropie de vârf, sau, evident, o iau pe pantă în jos dacă greșesc. Poate fi totul o experiență plăcută și amuzantă.
  5. Fii plin(ă) de iubire – Disciplină, cu iubire. Mâinile sunt făcute pentru a ajuta, nu pentru a răni. Dacă poți schimba lumea și lucrurile în mai bine, fă-o. Dacă constați că faci rău celor din jur, caută ajutor specializat. Pentru că prea mulți dintre adulții de azi sunt poate copiii cărora li s-a făcut rău cândva. Fă totul cu blândețe, bunătate și răbdare și tot ce faci să fie izvorât din dragoste.
  6. Mult curaj – Crede în tot ceea ce faci. Consolidează totul cu multă încredere. Dacă tu ești primul(a) care crede în ceea ce spune și face, vor crede și copiii.

La psihoterapie, în Craiova, beneficiați de ajutor specializat pentru probleme legate de pareting sau orice alte dificultăți înâmpinate în viața de familie.


*** Trducere după: www.goodhousekeeping.com

*** Credit imagine: www.parentglobe.com