lipstickOnCollar

Infidelitate…

Vă propun astăzi un fim de 20 de minute cu un speech ținut de Esther Perel – psihoterapeut și autor –  pe tema infidelității. Ester Perel este psihoterapeut specializat în psihoterapie de cuplu și este promotoarea conceptului de „inteligență erotică”. Dar și autoare a unei cărți – „Mating in Captivity – unlocking erotic intelligence” – tradusă in 24 de limbi. În limba română o găsim sub denumirea „Inteligența erotică. Reconcilierea vieții erotice cu viața de familie”.

În această miniconferință, Esther ne propune o nouă perspectivă asupra infidelității. Iar speech-ul este extraordinar, inspirațional.

Înșir mai jos câteva idei ce se regăsesc în monolog, fară a avea pretenția că le-am ales pe cele mai deosebite și fără a le epuiza, ci doar atât cât să vă trezesc interesul pentru a-l urmări:

  • Adulterul există pe lume de când există și căsătoria. Și infidelitatea este atât de mult blamată încât împotriva ei există două porunci în Biblie: una pentru actul fizic și încă una pentru gândul necurat către infidelitate.
  • Cândva monogamia însemna o singură persoană pentru toată viața. Azi monogamie înseamnă o singură persoană o dată, pe rând.
  • Obișnuiam să ne căsătorim și să facem sex pentru prima dată în viață, iar acum obișnuim să ne căsătorim și doar să ne oprim din a face sex cu ceilalți.
  • Pentru că nu toată lumea este de acord asupra unei singure definiții despre ce înseamnă „să înșeli” procentul de oameni care înșeală variază de la 26% la 75%.
  • Mulți dintre noi trăim în contradicție: 95% dintre noi spunem că este foarte grav ca partenerul să mintă în legătură cu o aventură și tot 95% dintre noi ne-am minți partenerul dacă am avea o aventură.
  • O definiție a înșelatului ar trebui să conțină 3 elemente: o relație secretă (nucleul oricărei aventuri), o conexiune emoțională (de orice nivel) și o alchimie sexuală.

Găsiți totul pe ted.com. Din păcate însă, niciuna din cele 13 subtitrări disponibile nu este în limba română.

Vizionare plăcută și plină de sens.


*** Filmul: ted.com

*** Esther: www.estherperel.com

*** Credit imagine: dnaplus.com