??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Mai mult sex, mai multa fericire. Sau nu?!

Dr. Justin Lehmiller este un tânăr autor, cercetător și profesor de psihologie la trei universități americane printre care și Harvard. Ce anume cercetează? Știința din spatele activității sexuale, a dragostei și iubirii dar și a relațiilor. Site-ul său – Sex and Psychology este extrem de bine documentat și încărcat de informații științifice relevante și interesante despre sex și activitate sexuală. Te invit cu căldură să-l urmărești.

Azi o să îți povestesc puțin despre credințe sexuale, inspirat de unul din articolele sale, care se referă la o cercetare nouă. Una din credințele generale ale oamenilor, probabil inspirată de cunoașterea populară de bun-simț este aceea că cu cât facem mai mult sex, cu atât vom fi mai fericiți. Pare și logic. Cu atât mai mult cu cât există foarte multe studii care arată că există o corelație pozitivă între gradul de satisfacție din relația de cuplu și frecvența partidelor de sex, în sensul că cu cât cuplurile tind să fie mai fericite cu atât ele tind să facă mai mult sex.

Cercetările care dezvăluie corelații sunt ușor de digerat și asimilat, mai ales dacă se aliniază cu măreața cunoaștere populară. Însă de multe ori corelațiile nu transmit nimic pentru că ele nu dezvăluie nimic și despre cauzalitate. Legătura dintre fericire și sex poate fi explicată și de alte variabile cum ar fi sănătatea, vârsta sau personalitatea, așa că explicația de bun simț este doar una din variante.

Dacă chiar vrem să știm dacă o creștere în frecvență a relațiilor amoroase dintr-un cuplu conduce direct la o creștere a fericirii din relație atunci ar trebui să facem un experiment. Să punem unele cupluri să facă sex mai frecvent iar altele să rămână exact cum sunt, și din timp în timp să le măsurăm gradul de fericire.

Chiar un astfel de studiu s-a publicat de curând, la care au participat 128 de cupluri heterosexuale. Participanții au avut o vârstă medie de 45 de ani, erau clinic sănătoși, fără alte probleme sexuale, cu studii superioare și aflați la prima căsătorie. În medie, toate cuplurile făceau sex de 5-6 ori pe lună. Cam jumătate dintre ei, la întâmplare au fost selectați în grupul experimental și trebuia ca, pentru următoarele 90 de zile, să-și dubleze numărul de raporturi sexuale pe săptămână, timp în care cealaltă jumătate a rămas la fel. În fiecare dimineață, pentru următoarele 3 luni toată lumea a completat chestionare scurte despre felul în care mergea viața lor în general dar și viața sexuală.

S-a constatat că cei care au fost instruiți să dubleze numărul de interacțiuni sexuale au găsit sarcina ca fiind dificilă. În realitate au reușit să crească frecvența doar cu vreo 40%. Însă surprinzător, cresterea numărului de partide amoroase nu a condus la creșterea fericirii, ba din contră: cuplurile care și-au mărit activitatea sexuală au fost mai puțin fericite decât cele din grupul de control pe toată durata celor trei luni. S-a observat chiar că indiferent de procentul cu care a crescut numărul de interacțiuni sexuale, că era 10% sau 50%, se măsura exact același grad de insatisfacție.

Cercetătorii au explicat rezultatele argumentând că experimentul, cererea expresă de alterare a vieții sexuale în sensul creșterii ei, a interferat cu pornirile interioare, naturale (motivație intrinsecă) ale cuplurilor, afectând spotaneitatea, plăcerea, distracția. Cuplurile din grupul experimental au raportat chiar că s-au bucurat și le-a plăcut mai puțin de experiența sexuală în sine și au dorit-o mai puțin decât celălalt grup. Același tip de experințe neplăcute – documentate și științific – trăiesc și cuplurile care încearcă să conceapă un copil, din cauza programării sexului pentru perioada ovulației.

Există și limite ale acestei cercetări, dar cu ele nu te mai plictisesc. Le poți găsi pe site-ul cu articolul original. Recomandarea generală însă, ar fi să ne concentrăm cu toții mai mult pe calitatea actului sexual decât pe cantitate. Aducerea stresului de la serviciu acasa ori verificarea e-mailului fix înainte de a ne băga în pat sigur nu este o rețetă pentru succes.

La psihoterapie putem lucra atât cu credințele despre cuplu și sexualitate dar și cu comportamentele și emoțiile care blochează o viață sexuală satisfăcătoare.


*** Articolul original: www.playboy.com/articles

*** Sursa foto: http://www.languageofdesires.com/