maxresdefault

Azi, te invit la film :)

M-am gândit serios dacă sa scriu şi despre filme în secţiunea de blog a acestui site. Am ales că da. Încă nu ştiu dacă va deveni un obicei. Multe filme sunt bune, şi, deşi tot ceea ce omul face – în termeni de acţiuni şi comportamente – este o rezultantă a interioriului său (gânduri şi emoţii), evident nu toate filmele au teme psihologice.

De curând am văzut un fim excepţional. Se numeşte Inside Out şi este un desen animat despre felul în care funcţionăm din punct de vedere emoţional. Imi pare că oricum aş alege să descriu filmul, tot aş răpi din bogăţia şi frumuseţea lui, aşa încât vă spun doar că la el au lucrat foarte mulţi psihologi, fiind deci una din peliculele bine documentate ştiinţific.

Practic vei vedea cum doar câteva emoţii de bază, mai exact 5 (din cele 8 după unele cercetări, sau 21 după altle) – şi anume: Joy (Bucurie), Sadness (Tristeţe), Fear (Frică), Anger (Furie) şi Disgust (Dezgust) – influenţează toată viaţa omului. Vei vedea care este rolul lor în copilăria noastră, în dezvoltarea şi formarea identităţii noastre sau în deciziile pe care le luăm.

În psihoterapie oamenii vin să schimbe comportamente. Se pare însă că emoțiile sunt cele care provoacă schimbările profunde.

Este un film pentru mari și mici, cu bucurie și tristețe și plin de învățăminte și revelații. Îl recomand cu căldură și te invit chiar să-l revezi din când în când.

Una din replicile mele favorite este: “All right everyone, fresh start! We’re gonna have a good day, which will turn into a good week, which will turn into a good year, which will turn into a good life!”  – Joy :)