www.nosleeplessnights.com

Mai mult somn, mai multă viață sexuală

Un mic studiu sugerează că o noapte cu un somn odihnitor este importantă pentru viața sexuală a unei femei.

Cercetători de la mai multe instituții universitare din Statele Unite ale Americii au recrutat 171 de studente care au completat mai multe chetionare bine validate științific despre detresa și răspunsul sexual, anxietate și depresie. Apoi, consecutiv, timp de 14 zile, în ficare dimineață, au completat chestionare despre funcționarea sexuală din ultimele 24 de ore dar și despre calitatea somnului din noaptea precedentă.

La femeile care se aflau deja implicate în relații romantice s-a constatat că fiecare oră de somn în plus corespunde unui nivel și mai înalt de dorință sexuală odată cu o creștere cu 14% a probabilității de a se angaja în relații sexuale în ziua care tocmai începea. Iar femeile care în medie dormeau mai mult au raportat o mai mare lubrifiere vaginală în timpul actului sexual decât cele care dormeau în medie mai puțin. Iar aceste efecte s-au obținut indiferent de vârstă, trăirile de tristețe sau fericire de peste zi, oboseală sau prezența menstruației.

A nu se înțelege că dacă dormim mai mult ni se vor rezolva ca prin minune toate problemele sexuale. Pentru că ele au deseori mai mulți factori determinanți între care includem dispoziția, calitatea relației sau prezența unui partener.

În ședințele de psihoterapie putem aborda probleme legate de disfuncții sexuale, viață de cuplu, sau problemele legate de somn (insomnii) și igiena somnului.


*** Inspirat de The New York Times

*** Articolul științific original: Wiley Online Library

*** Credit imagine: www.nosleeplessnights.com