Cum (și cu ce) lucrăm?

Păi…

Lucrăm cu ceea ce dumneavoastră, clientul, „aduceți la psihoterapie”. Cu resursele, punctele dumneavoastră forte (și cu cele slabe), cu dispoziția, dăruirea, onestitatea (cinstea, sinceritatea) dumneavoastră. Cu toate lucrurile pe care le știți, chiar și cu cele pe care nu (știți că) le știți. Cu durerile și suferințele dar și cu așteptările și credințele dumneavoastră și mai ales lucrăm doar cu ajutorul motivației puternice pe care o simțiți pentru schimbare. Și, mai important, lucrăm cu ceea ce simțiți în legatură cu ceea ce vi se întâmplă.

Lucrăm în doi, ori împreună cu partenerul dumneavoastră de cuplu, sau împreună cu membrii familiei dumneavoastră, sau chiar în grup, însă ca partreneri egali în terapie, parteneriat în care ambele părți suntem cel puțin la fel de implicate în găsirea de soluții. „Împreună suntem mai puternici”, spunea deseori unul dintre formatorii mei.
Credința mea este că clientul – și nu eu – este expert în problema lui și că el este depozitarul celor mai bune răspunsuri la propriile întrebări. Eu nu fac decât să creez un cadru în care clientul își găsește propriile soluții la propriile dificultăți.

Vom lucra într-un cadru adecvat, în intimitatea cabinetului de psihoterapie, acolo unde vor și rămâne încuiate toate lucrurile pe care le discutăm. Confidențialitatea actului terapeutic este păstrată cu grijă și este garantată prin Codul Deontologic al profesiei de psiholog.

Vom avea în vedere obiective ale terapiei, stabilite de comun acord, și ne vom asigura că sunt permanent urmărite (chiar sub forma de „teme pentru acasă”), îndeplinite și apoi menținute sub forma achiziției unor schimbări dorite, stabile, profunde.