psihoterapie-cum-lucreaza-un-psihoterapeut

Câteva lucruri pe care psihoterapeuții ar vrea să le știi despre ceea ce fac ei

Încă există multă lume care nu știe mare lucru despre psihoterapie și psihoterapeuți. Deși pe acest site, aici, aici, dar și aici puteți găsi ceva informații, atât generale cât și specifice – despre felul în care eu însumi lucrez, mi-am zis că poate un astfel de articol ar mai alunga din îngrijorări și ar lămuri unele întrebări.

Foarte mulți dintre noi cunoaștem despre psihologi, psihoterapeuți și psihoterapie, din păcate, doar lucrurile pe care le vedem prin filme. Realitatea însă este, de cele mai multe ori, total diferită. Unii poate se mai așteaptă încă să stea întinși pe canapea cu terapeutul la căpătâi luând notițe – ceea ce este depășit și nu se mai practică pe nicăieri (din cunoștințele mele). Alții poate își imaginează că e despre și cu lumânărele, meditație, muzică de relaxare și tot felul de chestii new-age, sau că bârfim clienții cu prietenii și colegii de breaslă, sau poate chiar că trecem prin paturile lor. Absolut deloc!

Fiecare psihoterapeut profesionist știe exact cum se simte clientul în papucii de client, și asta pentru că orice formare serioasă în psihoterapie presupune parcurgerea a câteva sute de ore în care viitorul facilitator să traiască și experiența de client.

Înșir mai jos o listă cu câteva lucruri bine de știut:

  • N-o să te consider nebun – Nu clientul e problema, ci problema e problema. Iar ea se manifestă din cauza mediului, a genelor, a conjuncturilor, a societății, a familiei sau descoperim împreună a cui. Nu vei fi judecat pentru problema ta și realizăm că de cele mai multe ori problema este acolo ca o modalitate, o strategie nefuncțională, prin care faci față greutăților.
  • Nu bârfesc și nu discut cu alții despre tine – Nu sunt toate numai despre tine. Păstrez confidențialitatea mereu, indiferent cât de fascinante sau inedite sunt poveștile clienților. Dacă totuși vreodată povestesc cuiva, acel cineva o să fie supervizorul meu și fac asta doar pentru a căuta îndrumare spre a te ajuta mai bine. Și oricum nu-i dau datele tale de identificare.
  • Schimbarea este o întotdeauna a naibii de grea – Oamenii vin și cer/vor schimbarea de obicei atunci când le ajunge cuțitul la os. Este foarte grea, dar paradoxal schimbarea se întâmplă tot timpul, și uneori, o mică schimbare e tot ce e nevoie. Dacă vrei să știi de câte ședințe este nevoie ca să producem schimbarea, studiile răspund că în 75% din cazuri în 6-10 ședințe. Dar decât să întrebi „în câte ședințe?”, o întrebare mai bună ar fi: „De ce anume ar fi (aș avea) nevoie pentru a începe să fac ceva diferit?”
  • M-am săturat să dau vina mereu pe părinți – Clienții care înregistrează cele mai bune rezultate sunt aceia care realizează că nu pot modifica (controla) decât propriile gânduri, emoții și comportamente. Nu și pe ale altora. Sigur că explorând felul în care merg lucrurile în familie, cu prietenii, colegii și relațiile, sau felul în care era și funcționa trecutul poate fi benefic și important. Dar atâta vreme cât nu ești dispus să-ți asumi partea ta de vină (responsabilitate) și nu ești pregătit să încetezi să mai arăți cu degetul, probabil că încă nu esti pregătit pentru o schimbare majoră.
  • Orice problemă ai avea, n-o să mă poți șoca – orice ți se pare că ai făcut, sau ai spus și este de nemenționat pentru că pare aproape o crimă, cel mai probabil o să mă lase impasibil pentru că am mai auzit deja până acum lucruri cel puțin asemănătoare. Si dacă nu, oricum ești exact unde trebuie: în cabinetul de psihoterapie.
  • Fii sigur că nu doar o să vorbești și-atât – 99% din munca din psihoterapie începe după ce se termină ședința. Felul în care te vei comporta și vei reacționa diferit în situațiile problematice ivite, sau uneori crearea unor contexte dificile pentru a învăța noi metode mai funcționale de a reacționa, temele zilnice pentru acasă sunt tot psihoterapie.
  • Nu este ca la televizor – aproape tot ce ai văzut vreodată la televizor, prin filme și seriale, este total diferit de realitate. Terapeuții din filme se comportă toți cam la fel și vorbesc la fel. Sunt doar clișee. Oricine termină o formare serioasă în psihoterapie nu le folosește.
  • Psihoterapeutul este și el tot om – și ca toți oamenii devine irascibil, se îngrijorează, se teme, se întristează, se bucură, se ceartă, are gânduri iraționale, probleme în relații etc. Rareori însă ele transpar în procesul terapeutic. Este indicat să folosim răbdarea și toleranța unul cu celălalt dacă totuși se întâmplă. Și permanent e bine să fim conștienți că există pentru orice problemă resurse și soluții.
  • Nu lăsa tot ce-i mai bun pentru final – este normal și natural să spunem lucrurile cele mai importante și mai jenante la final, când „suntem cu mâna pe clanță”. Aruncăm bomba și fugim. Sau poate mai vrem un pic de timp și atenție. Însă este de asemenea bine să știm că și cel care urmează are dreptul la ședința și timpul său. Așa încât te asigur că data viitoare vei avea o sesiune întreagă doar pentru tine și problema ta cea importantă, sau dacă vrei chiar acum, spune-mi tot ce-i mai important la început.
  • Nu te uit, ca și cum n-ai fi existat – mă întreb uneori ce mai fac foștii mei clienți. Nu este etic să te caut pe google sau pe facebook, dar sper că ești bine sau mult mai bine acum, decât erai când ai intrat prima oară în cabinet.

  *** Articol inspirat de: www.bustle.com